top of page

Akupressur for høst

Updated: Apr 6

Å leve i takt med at årstidene endrer seg kan hjelpe til å skape bedre balanse og harmoni i kropp og sinn. Yoga har sitt utspring i tradisjoner fra Østen, der dette står svært sentralt og der man kan tilpasse både næring gjennom mat og drikke, aktivitet og omgivelsene til å skape de beste forutsetninger for å håndtere de utfordringene som følger med de ulike sesongene.

Tradisjonell kinesisk medisin (TCM) er en eldgammel tradisjonsrik kunnskap som fremdeles benyttes i dag, og læren om meridianene, energibanene i kroppen, utgjør en stor del av inspirasjonen og fundamentet til blant annet yin yoga. Mange er kjent med akupunktur, men akupressur er en enklere og mer tilgjengelig måte der du selv kan stimulere ulike punkter i kroppen for å skape balanse gjennom årstidene.


Høsten er ifølge TCM (kinesisk tradisjonell medisin) knyttet opp mot meridianene for lunge og tykktarm. Det er en tid som handler om å vende oppmerksomheten innover, senke aktivitetsnivået, skape balanse i overgangen mellom sommerens yang og vinterens yin, lade batteriene og gi slipp på det som ikke lenger nærer deg, akkurat som trærne gir slipp på bladene og klargjør seg for vinteren.

I vår blogg-artikkel Autumn - give yourself permission to slow down, kan du finne inspirasjon til yoga, pusteøvelser og masse, masse mer for høsten.


Her gir vi deg eksempler på 3 enkle akupressur øvelser du kan gjøre på deg selv for å styrke forbindelsen til høstens energi. De er punkter på meridianene til lungene og tykktarmen, som

sammen tilhører elementet metall, høstens element, som handler om å gi

slipp, bearbeide sorg og gjenvinne styrke. Ved å stimulere disse punktene regelmessig kan du skape en bedre flyt gjennom høsten på en veldig enkel og tilgjengelig måte.


Lunge 1 (LU1): Central Treasury

Et punkt som gir pusterom, personlig kraft og å bearbeide følelser.

Fysisk gir dette punktet rom til pusten. Dersom du lider av forkjølelse eller andre luftveisplager og masserer lunge 1 regelmessig, kan dette bidra til å løsne slimet i lungene, slik at du hoster mindre og føler deg bedre.


Ved å massere dette området, vil du også åpne opp for at energien til lever-meridianen kan flyte mer fritt. Du vil kunne merke dette følelsesmessig. Meridianen til leveren ender rett under brystet. Derfra flyter energi til Lunge 1. Du kan forsterke denne energiflyten ved å massere Lunge 1, og kan oppleve at du sannsynligvis føler deg litt mindre irritert. I tillegg kan Lunge 1 hjelpe til å håndtere sorg. Alle følelser lagrer seg i kroppen. Ved hjelp av akupressur kan du hjelpe deg selv å gradvis gjenoppleve og bearbeide følelser. Selv om høsten er en periode du kan føle på tungsinn og melankoli, kan massering av dette punktet bidra til at du slapper av.


Spirituelt kan du oppleve mer inspirasjon når Lunge 1 er åpen. Dette skyldes at pusten din blir dypere. Gjennom pusten tar du i "energi fra himmelen". Dette er en type energi som er godt kjent i kinesisk medisin. Når du absorberer denne energien tilstrekkelig, vil du kunne oppleve personlig styrke og mer selvtillit.


Her finner du Lunge 1:

Under kragebeinet i fordypningen over ribbeina. Nær skulderleddet; 6 cun (bredden på tommelspissen kalles cun) fra midtlinjen.

Slik gjør du:

Masser dette området til det føles varmt. Merker du at pusten din blir dypere?

 

Tykktarm 1 (LI1)

Et punkt for å være tilstede her og nå

Fysisk gir LI1 mer pusterom, og reduserer en følelse av trykk i brystet. Den bremser utpusten, noe som gjør det lettere å gi slipp. Tankene forsvinner lettere inn i bakgrunnen og du kommer i kontakt med øyeblikket. Dette er derfor et ideelt punkt å trykke på som en mudra under meditasjon. Da ved å klemme tommelen mykt mot innsiden av ytre ledd på pekefinger.


Følelsesmessig kan dette punktet hjelpe deg å håndtere sorg. Det gir avspenning og kan fjerne behovet for å ikle seg en rustning eller skille mellom deg og de andre. Ved høysensitivitet

Kan tykktarmens meridian ofte være blokkert. Elementet Metall kan ses på som din forbindelse til omverdenen. Dette handler om å ikke være for åpen, men heller ikke å være for lukket. En av meridianene som du kan arbeide for å transformere din følsomhet for styrke er meridianen til

Tykktarmen.


Spirituelt stimulerer dette punktet et åpent sinn. Hvis du gir slipp på sorgen, eller det som holder deg i fortiden, skaper du rom for å være tilstede i nåtiden.


Her finner du Tykktarm 1 (LI1):

På den øvre delen av pekefingeren, på tommelsiden. Rett ved siden av neglen.

Slik gjør du:

Masser dette området, eller plasser tuppen av tommelen på Tykktarm 1 under meditasjon. Legg merke til at du puster dypere og får lengre utpust. Du kan kanskje føle energien i meridianene strømme gjennom armene dine.

 

Tykktarm 4 (LI4): Union Valley

Et punkt for å styrke immunforsvaret ditt, rense kroppen, slappe av

og følg din vei (Tao).

Dette punktet har en kraftig fysisk effekt og kan styrker immunforsvaret, slik at influensalignende symptomer som feber, skjelvinger, hodepine, stivhet i nakke og hoste forsvinner raskere. Stimulering av dette punktet kan bidra til å rense kroppen. Du kan bruke det som en detox, men også for å rense kroppen for spor av medisiner, for eksempel etter strålebehandling.

Følelsesmessig hjelper Tykktarm 4 å roe et over-aktivt, nervøst sinn. Du kan også bruke

dette punktet i bearbeidelse av sorg; følelsene knyttet til metall-elementet.

Navnet på dette punktet forteller om de spirituelle egenskapene til dette punktet. En dal er et symbol på tomhet og en åpen holdning. Et sted der daler kommer sammen er et sted der ulike krefter møtes. Regelmessig massasje av dette punktet oppfordrer deg til å følge din Tao (vei) helt åpen og tilstede.


Her finner du Tykktarm 4 (LI4):

Trykk tommelen mot pekefingeren, slik at muskelen buler ut. Tykktarm 4 kan bli funnet på det høyeste stedet. Slapp av tommelen igjen og trykk på punktet som var høyest, søkket mellom roten av tommel og pekefinger.

Slik gjør du:

Masser LI4 med tommel og pekefinger på den andre hånden.

Kontraindikasjon: ved graviditet før 38. uke: Tykktarm 4 kan indusere sammentrekninger.


NB - akupressur og alternativ medisin skal ikke brukes som erstatning for behandling eller medisiner for skade/sykdom som er rekvirert av lege eller autorisert helsepersonell. Dersom du er syk eller under behandling, konferer med din behandler først.


Recent Posts

See All

3 opmerkingen

Beoordeeld met 0 uit 5 sterren.
Nog geen beoordelingen

Voeg een beoordeling toe
monimazsola2003
13 nov. 2023
Beoordeeld met 5 uit 5 sterren.

Så fint å lese dette.

Like

marianne.hofseth.olsen
marianne.hofseth.olsen
11 nov. 2023
Beoordeeld met 5 uit 5 sterren.

Takk for deling 🧡🍃🍂🍁

Like

rattus
10 nov. 2023
Beoordeeld met 5 uit 5 sterren.

Takk 🙂

Like
bottom of page