top of page

Eteriske oljer

HVA ER ETERISKE OLJER?

Eteriske oljer kommer fra planteriket. Eteriske oljer er bittesmå flyktige aromatiske organiske komponenter som kan finnes i frøene, barken, røttene, bladene, blomstene og i fruktskallet eller bærenes kjerne. En eterisk olje er selve essensen til planten og den er utvunnet fra og finnes inne inne i klorofyllet i veksten. 

En eterisk olje inneholder den karakteristiske duften vi så godt kjenner fra for eksempel appelsinskallet, roseblomsten, fra granbaret eller myntebladet.

Eteriske oljer inneholder alle egenskapene til planten den er hentet fra og dette er naturens selvregulerende botaniske system. Disse oljekomponentene beskytter plantene mot klimatiske endringer, miljøtrusler, sykdommer og annen ubalanse.

Planter som får vokse i sitt opprinnelige uberørte miljø passer på og hjelper hverandre. Akkurat sånn virker de inn på kroppen vår også. Setter igang kommunikasjon mellom vårt nervesystem, hormonsystem, immunsystem, muskel- og skjelettsystem, fordøyelsessystem, respirasjonssystem, sirkulasjonsystem, rensesystem og alle indre vitale prosesser. Eteriske oljer trenger hele vegen inn gjennom cellemembranen og jobber på det aller dypeste planet i oss mennesker, inn til vårt genetisk arvestoff og DNA.

Eteriske oljer har i hele menneskets historie blitt brukt til medisinske og terapeutiske formål, til spirituelle og kulturelle ritualer, til matlaging og parfyme, til velvære, kosmetikk og egenpleie. De er antiseptiske, de kan ha en legende effekt på sår, virke rensende, avslappende og betennelsesdempende. De kan øke konsentrasjon, gi økt energi og livslyst. Eteriske oljer hjelper kroppens eget selvreguleringssystem, oljene kan derfor forebygge, reparere og gjenopprette balanse!

Fordi de er naturlige helt rene organiske komponenter kjenner kroppen vår dette igjen som sitt eget materiale. Med forsiktighet og klok bruk kan eteriske oljer endre liv.

Historisk kunnskap kombinert med moderne vitenskap fører eteriske oljer tilbake til det moderne mennesket. Vi trenger å ta tilbake kraften i det å leve et liv som stemmer overens med vår opprinnelse. Kroppene våre lengter etter å gi slipp på giftstoffer samlet i cellene våre over generasjoner. Det kan være så enkelt som å starte med å bytte ut noen av de syntetiske stoffene vi omgir oss med, alt fra vaskemidler, hud- og kroppspleie, til det å bytte ut endel av de menneskeskapte kjenmiske preparatene vi finner på apotek, i dagligvare og på parfymeri.

Her finner du mer lesestoff om eteriske oljer

 

BRUK OG FORDELER

Helt rene, ekte og terapeutisk klassifiserte oljer kan tas opp av kroppen både via luktesansen (aromatisk) via huden (topisk) og via fordøyelse (oralt/internt)

Å ta inn eteriske oljer via luktesansen er det mest effektive og tilgjengelige, spesielt med tanke på emosjonell regulering.

Mer om undervisning av eteriske oljer finner du her

Kilde: Ingrid Loe Holand, Holistisk Helse

Eteriske Oljer YogaKi Oslo
Eteriske Oljer YogaKi Oslo
Eteriske Oljer YogaKi Oslo
Eteriske Oljer YogaKi Oslo
bottom of page