top of page

Sensommer, den femte årstiden og elementet jord.

Velkommen til bloggen om sensommer sett ut fra læren om de fem elementene i henhold til tradisjonell kinesisk medisin.

Vi håper du vil finne både støtte og inspirasjon til utforske å leve litt mer etter årstidene, lytte innover og legge til rette for en mer sømløs overgang mellom sommer og høst.

Nederst i bloggen finner du en nærende yin yoga “From Fire to Earth” praksis som tar utgangspunkt i å balanserer mage og milt meridianene. Du vil også få tips på hvordan du kan støtte deg selv gjennom bruk av eteriske oljer, inspirerende musikk, pusteøvelser og mat.

Ønsker du å utforske denne praksisen i vår online portal - finner du den her under navnet Short Yin Yoga for Late Summer.


Ifølge tradisjonell kinesisk medisin, og læren om de fem elementene, innebærer denne årstiden sensommer/tidlig høst ekstra fokus på milt- og mage-meridianen i kombinasjon med ønsket om å styrke elementet jord. Perioden strekker seg fra slutten av august til ca 21.-23.september da vi markerer høstjevndøgn. Dette er tiden for å høste fruktene av sommeren og starte prosessen med å roe ned og søke stillhet. Denne tiden symboliserer overgangen fra Yang (sommer) til Yin (høst/vinter). Tillat denne perioden å skape en overgang mellom sommerens utadvendte ild-element til høstens og vinterens innadvendt metall- og vann-elementer. En perfekt tid for å høste, ta vare på/holde på det som nærer din sjel og gi slipp på det som ikke gjør det! Akkurat som å skille de råtne eplene fra de friske.


Husk at ditt fordøyelsessystem også behandler de tankene og følelsene som kommer til deg, i tillegg til maten du spiser og det du drikker. Et tegn på ubalanse kan være at du spiser mye søtt.

Ta vare på mage-energien ved å spise mat som støtter god magehelse, gjerne gul og oransje mat, nyt av høstens alle vakre farger gjennom rotgrønnsaker og det som kommer direkte fra jorda. Tegn på ubalansert mage energi: Bekymring, negative tanker og angst.

Balansert mage-energi: Gi ekstra omsorg til deg selv og andre.


Jord-elementet: står for fornyelse og renselse.

Uten nok ild får vi ikke nok jordenergi. Jordelementet står for sensommer, tidlig høst, omdannelse og fornyelse.


Farge: fargen gul representerer jord-elementet. Se etter det som er gult, spis gult, omgi deg med gult om du føler deg ubalansert i denne perioden.


Egenpleie: Jordelementet handler om egenpleie/self care. Ta deg tid til å lytte innover, skap rom for egenomsorg og vær god mot deg selv. Istedenfor å være mye i hodet, tenke, overtenke, analysere, planlegge og bekymre deg - utforske heller hva som skal til for å lande, jorde deg og finn måter hvor du kan stilne sinnet og få mulighet til å roe ned tankene dine.

Du kan bruke mindfulness-teknikker for å hjelpe til med dette.

Å være mer oppmerksom vil hjelpe deg å føle deg mer sentrert og jordet.


Tips til egenpleie:

  • Gå tur i skogen,

  • Gå barbeint ute

  • Tilbringe tid ute i naturen, lytt, observer og vær tilstede.

  • Praktiser yoga.

  • Kanskje du vil begynne å utforske helårs-bading?

Mantra: Jeg er glad og fornøyd med meg selv, og det jeg gjør.


ETERISKE OLJER/DUFTER:

Eteriske oljer som kan styrke og balansere jordelementet er bla

  • Sitronolje - oljen for fokus: Oljen er bra for konsentrasjonen, den virker avgiftende. Sitronolje er forfriskende og gir liv til cellene. Sitronolje er flott for bruk som en diffuser-olje da den styrker både sinn og sanser, samt frisker opp et rom. Sitron sammen Peppermynte og/eller Appelsin i diffuseren virker svært oppløftende og gir en god start på dagen. En dråpe Sitron, to dråper Appelsin og en dråpe Peppermynte er ofte en passe dose i en diffuser. Start med 15-20 minutter av gangen. Ha tre dråper Sitron i en sprayflaske med rent vann og du har verdens deiligste, kjemikaliefrie og effektive luftrens.

  • Frankincense - Oljen for immunforsvaret, cellefunksjon og beskyttelse. Ta 1 dr på brystbenet (over hjertet) når du føler deg engstelig eller i hendene og pust dypt inn med hendene foran nesen, deretter legge hendene bak nakken, for dypere fokus. Dette er en jordene olje som er kraftfull. Den balanserer sinnet, løfter humøret og gir en følelse av velvære.

Bruk den sammen med lavendel for å få sove bedre og dypere søvn, i badevannet eller i din ansiktskrem for å styrke og regenerere huden. Bruk den sammen med eukalyptus for å åpne luftveiene. Frankincense minner deg på at du er trygg og ikke alene. Hjelper deg å være spirituelt åpen. Smør gjerne på 3. øye og inhaler.Mange av de eteriske oljene fra Tisserand kan påføres ufortynnet på huden. Sjekk først med et lite område på huden om du tåler oljen. Du kan for eksempel smøre direkte over problemområdet eller på puls-punktene på kroppen.

Sitrusoljer må du være forsiktig med og skal ikke påføres hud som skal utsettes for direkte sollys innen 12 timer. Bruk gjerne en diffuser eller duftspreder og la partiklene spre seg i rommet.
KRYSTALLER:

Krystaller kommer fra jorden og er en fin måte å koble seg til jordenergien på. Du kan bære dem i lommen, bruke dem som smykker, bruke dem i meditasjon eller i ritualer. Disse er flotte måter de kan hjelpe deg med å føle deg sentrert og jordet. Vi anbefaler Tigerøye & Red Jasper ( Rød Jaspis) men det finnes mange flotte krystaller, så kjenn inn hva som jorder deg og hva du trenger i denne overgangen.


PRANAYAMA / PUSTEØVELSER:

Finn et rolig, stille sted der du kan sitte i en komfortabel stilling. Ta så 2-3 dype pust / åndedrag, for å lande og roe ned før du starter. Gjenta dette 30-60 ganger.


Don’t worry, be happy - husk “if you don’t ‘feel’ grounded then you aren’t grounded.

Love Johanna


YOGAPRAKSIS:

“From Fire to Earth” Sensommer - fra Yang til Yin:

Denne relativt korte praksisen/Yin Yoga-sekvens legger tilrette for å støtte kroppen gjennom sensommeren og overgang mellom sommer og høst. Praksisen vil gjenopprette balanse, avgifte organer og gi næring til fordøyelsessystemet.

Denne praksisen legger til rette for å øke sirkulasjonen i kroppen og balansere jord-elementet. Den åpner for fri flyt og glede og gir oss mulighet til å føle oss komfortable når vi er stille.


Slipp kontrollen og la tyngdekraften gjøre jobben i alle øvelsene! Tillat kroppen å dvele et sted mellom 50-75 % av sitt maksimale potensiale/ytterpunkt av stillingen. Vend oppmerksomheten innover og bli i hver stilling fra 2-5 min. Vi praktiserer aldri på smerte, men stillingene kan gjerne føles litt utfordrende/ubehagelige, men absolutt ikke smertefulle. Vi lytter alltid til kroppen og bruker tepper, bolstere og klosser for eventuelt å gi kroppene ekstra støtte. Bevege deg alltid langsomt og forsiktig både inn og ut av hver stilling og gi kroppen tid til å hente seg inn mellom hver stilling.


Sittende Stilling (Easy Pose) 5–10 minutter

Finn en oppreist, komfortabel sittende stilling. Ta et par dype åndedrag og begynn å vende oppmerksomheten innover. Lukk øynene dine mykt og la ansiktet, kjeven og skuldrene dine være avslappet. Fra denne sittende stilling beveger du deg langsomt inn i Sufisirkler.


Sufisirkler (milt/mave)

Fra denne sittende stilling beveger du deg langsomt inn i Sufisirkler. Ta tak i knærne. Roter bekkenbunnen sakte i store sirkler til høyre, med klokken. Svaie fremover med hoften og la hoften gli ut over høyre lår. Fortsett å rulle hoftene bakover slik at du krummer ryggen forsiktig,

rull hoften lenger ut over venstre lår og beveg deg frem igjen. Prøv å holde hodet sentrert slik at det går i motsatt retning av bevegelsen. Bytt deretter retning, 1-3 minutter. Pust lange dype åndedrag. Hvile deretter sittende.

Når du har landet igjen i kroppen og pusten er du klar til å bevege deg inn i den første stillingen.


Caterpillar 3-5 minutter

Fra en sittende stilling med bena strukket ut foran deg, len deg langsomt fremover, slik at ryggraden kan få en naturlig bøy. Pust deg inn i stillingen. Vurder å sitte på et sammenbrettet teppe eller en bolster og hvile hodet, la nakken være fri. Du kan hvile armene på en bolster eller pute eller plassere en bolster eller kloss på høykant under pannen. Slapp av i bena og ryggraden. Bøy gjerne i knærne eller plasser en bolster eller et sammenbrettet teppe under knærne. Det vil gjøre det enklere å få vekten fremover.

Når du er klar til å avslutte, kom langsomt opp og len deg gjerne tilbake i hendene, plassere fotsålene i matten og la knærne gå langsomt fra side til side.


Saddle Pose 1-5 min:

Sitt på hælene eller mellom hælene (avhengig av hva som er behagelig for knærne og hoftene). Len deg forsiktig tilbake og finn sakte den rette vinkelen: hold deg på hendene, albuene eller eg deg helt ned. Bruk en bolster langs ryggraden som støtte.

Finn en komfortabel armstilling: langs siden av kroppen eller over hodet. Knærne kan løfte seg hvis det ikke oppstår ubehag.

Du ser etter en åpningsfølelse i quadriceps, hoftebøyere, mage og bryst, og en behagelig kompresjon i korsryggen.

Kom deg ut av stillingen, koble på mage og kjernemuskulaturen og bruk litt kraft fra armene og kom deg forsiktig opp, legge deg ned på ryggen et par minutter.


Sphinx Pose/Seal Pose 2-4 min

Fra mageliggende kommer du opp på underarmene med albuene litt foran skuldrene, slik at brystet er åpent og avslappet. Hold deg her i rundt 10 pust. Dersom du er klar til å bevege deg litt dypere, legg et lett trykk ned i hendene og rett ut armene, gå dem så langt inn eller ut som det føles passende. Hvis dette blir for intenst, kan du alltid komme tilbake til underarmene eller legge deg ned på magen og hvile pannen på hendene


Reclined Twist / Cat Pulling Its Tail 3-5 minutter på hver side.

Dette er en kombinasjon av to stillinger. Du ligger på ryggen og trekker høyre kne inn til brystet, trekk så kneet over på motsatt side og la gjerne kneet hvile på en bolster eller kloss for støtte. Plassere hoftene helt sidelengs - om du ønsker blir du bare her og strekker motsatt arm forsiktig diagonalt bakover. Alternativt bøyer du ditt underste bed og tar tak rundt ankelen med motsatt hånd, forsøk å få kneet bak hoften, slik at hofteleddet er strukket helt ut. Herfra kan du eventuelt senke begge skuldre ned mot matten, slik at du også får en mild rotasjon i ryggen.

Dersom du har utfordringer med skuldrene, kan du gjerne plassere en støtte under øverste armen, eventuelt la hånde hvile inn mot midje, ribben.


Counter pose: Kom rolig tilbake på ryggen, trekk knærne inn mot magen og rugge forsiktig fra side til side. Gjør deg deretter klar til andre siden.


Savasana 5-15 minutter

Finn en behagelig stilling, sørge for å holde deg varm, gjerne støtte under knærne med en bolster eller noe mykt under nakken. Finn den optimale hvilestillingen for din kropp.


Du vender igjen oppmerksomheten innover, til pusten og til dine kroppslige fornemmelser. Hvile så lenge du har behov for det og nyt å kjenne på energiflyten i kroppen etter din Yin-praksis. Avslutt med å legge hendene på brystet og kjenne hjertet ditt. Lukk øynene og pust rolig. Hvil i pusten og hjertet. La hjertet slå for deg.


Etter praksis:

Husk å drikke masse vann, Yin Yoga setter i gang utrensknings-prosesser i kroppen som gjerne trenger ekstra væsketilførsel.

131 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page