top of page

Akupressur for vår

Å leve i takt med at årstidene endrer seg kan hjelpe til å skape bedre balanse og harmoni i kropp og sinn. Yoga har sitt utspring i tradisjoner fra Østen, der dette står svært sentralt og der man kan tilpasse både næring gjennom mat og drikke, aktivitet og omgivelsene til å skape de beste forutsetninger for å håndtere de utfordringene som følger med de ulike sesongene.

Tips til hvordan du kan støtte deg selv gjennom vårsesongen
Akupressur for vår

Tradisjonell kinesisk medisin (TCM) er en eldgammel tradisjonsrik kunnskap som fremdeles benyttes i dag, og læren om meridianene, energibanene i kroppen, utgjør en stor del av inspirasjonen og fundamentet til blant annet yin yoga. Mange er kjent med akupunktur, men akupressur er en enklere og mer tilgjengelig måte der du selv kan stimulere ulike punkter i kroppen for å skape balanse gjennom årstidene.


Våren er, ifølge TCM (tradisjonell kinesisk medisin) knyttet opp mot meridianene for lever og galleblære. Det er en tid for nye begynnelser, overgang, endring, vekst og ekspansjon. Mange kan kjenne på at energien stiger i vårsesongen, spesielt etter en lang og kald vinter, det er lysere, varmere, vi søker ut i naturen, vi planter, rydder og renser, men våren er også tid for store endringer. Vi beveger oss fra vinterens yin mot sommerens yang. Når du kjenner deg trøtt, umotivert, litt tungsindig og urolig kan dette tyde på blokkeringer i meridianene knyttet opp mot våren. Akupressur kan hjelpe deg til å løsne opp i blokkeringer, enten som en del av din yogapraksis eller som en god egenmassasje.

I vår blogg-artikkel SPRING AWAKENING - gjør deg klar for vårens sesong kan du finne inspirasjon til yoga, mat, aktiviteter, pusteøvelser og masse, masse mer for våren.


Her gir vi deg eksempler på 3 enkle akupressur øvelser du kan gjøre på deg selv for å styrke forbindelsen til vårens energi. De er punkter på meridianene til lever og galleblære, som sammen tilhører elementet tre, vårens element, som handler om kreativitet, planlegging og fri flyt av energi. Ved å stimulere disse punktene regelmessig kan du skape en bedre flyt gjennom våren på en veldig enkel og tilgjengelig måte.


Lever 3 (LV3): Great Rushing/Happy Calm

Et punkt som tillater deg å kjenne at du er perfekt, akkurat som du er, du har ingenting å bevise. Dette punktet hjelper deg å omvandle sinne til fri flyt av energi.

Fysisk kan dette punktet lindre smerte, som feks. hodepine. Smerte er ofte et tegn på at noe hindrer energien i å flyte fritt. Masser dette punktet for å løsne opp i spenninger i mageregionen, brystet og lindre oppblåsthet. Lider du av vårslapphet, vil dette punktet hjelpe deg å restarte energi-flyten.


Øker energiflyten, akupressurpunkt for lever-meridianen
Lever 3 akupressur punkt

Dette punktet roer ned og er jordingspunktet til lever-meridianen. Det betyr at dette punktet jorder deg og balanserer yin og yang når vår-energien stiger og kan gi en følelse av rastløshet. Dette punktet hjelper deg også å omvandle frustrasjon til vennlighet og å uttrykke dine følelser på en rolig måte. Dette er en svært virkningsfull måte å selvregulere på.


Spirituelt er punktet knyttet opp mot ditt ego og ditt indre øye. Hjelper deg å kjenne at du er perfekt akkurat som du er, når du lytter til deg selv og gjør det som kjennes riktig ut og at du ikke behøver å lekke energi ved å bevise deg selv overfor andre.


Her finner du Lever 3:

Fordypningen ved roten av stortå og annen-tå leddet.

Slik gjør du:

Masser eller trykk mykt på dette området. Kontraindikasjon:

Graviditet.

 

Galleblære 20 (GB20): Wind Pool

Et punkt som roer ned og styrker forbindelsen mellom kropp og sinn.

Fysisk lindrer GB20 hodepine, spenninger i nakken og øvrige spenninger som oppstår som følge av vind.


Stimulerer forbindelsen mellom kropp og sinn, akupressur punkt for galleblære-meridianen
Galleblære 20 akupressur punkt

Følelsesmessig kan dette punktet hjelpe deg å håndtere frustrasjon rundt planer og prosjekter som ikke helt utvikler seg sånn som du hadde tenkt og som du strever med å sette ut i livet. Dette punktet hjelper deg å finne ro når du kjenner på uro i vårsesongen.


Spirituelt stimulerer dette punktet forbindelsen mellom kropp og sinn, hjelper deg å lande mer i kroppen når du er mye oppe i hodet.


Her finner du Galleblære 20 (GB20):

I det mye området like under kraniet i nakken, mellom ørene og nakkevirvlene.

Slik gjør du:

Masser dette området forsiktig med tomlene, eller legg deg på ryggen eller magen og få noen andre til å trykke forsiktig med fingertuppene.

 

Lever 14 (LV14): Gate of Hope

Å kunne kjenne på følelsen av at noe nytt er i emning, gi deg selv pusterom til å ta det neste steget. Fjerne hindringer i energiflyten slik at en ny syklus kan begynne.

Fysisk gir dette punktet pusterom og en indre ro, som igjen styrker kropp/sinn forbindelsen.


Åpner opp for nye perspektiver, punkt på lever-meridianen
Lever 14 akupressur punkt

Følelsesmessig hjelper Lever 14 til å frigjøre følelsen av frustrasjon når du føler du er låst fast i en situasjon.


Spirituelt åpner dette punktet for nye perspektiver. Dette er det siste punktet på lever-meridianen og er også knyttet opp mot Lunge 1 (som du kan lese mer om i Akupressur for høst). Sirkelen er sluttet og det er håp for fremtiden, derav navnet "Gate of Hope". Å stimulere dette punktet åpner opp for nye begynnelser. Dersom det er blokkeringer i lever-energien vil dette punktet åpne opp for fri flyt videre inn i Lunge 1, slik at en ny syklus kan begynne. Dette vil igjen vil legge til rette for en dypere søvn, spesielt dersom du ofte våkner opp i 3-tiden om morgenen.


Her finner du Lever 14:

Like under brystvortene, nederst på ribbena.

Slik gjør du:

Legg deg gjerne på ryggen og masser med fingertuppene. Gjerne i sengen om du våkner opp i løpet av natten, eller før du skal legge deg. Veldig fin å bruke liggende i hjerteåpnere som f.eks Supta Baddha Konasana, eller Matsyasana.


NB - akupressur og alternativ medisin skal ikke brukes som erstatning for behandling eller medisiner for skade/sykdom som er rekvirert av lege eller autorisert helsepersonell. Dersom du er syk eller under behandling, konferer med din behandler først.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page